Sevilla – Architectuur op zijn best

Als zodanig is het geen verrassing dat Sevilla de thuisbasis is van enkele van de meest exquise monumenten ter wereld, die zich uitstrekken over de rijke geschiedenis van het gebied en de culturen en kunst van de lokale inwoners van de stad door de jaren heen combineren.

Een reis naar Sevilla zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan de kathedraal, de op twee na grootste in zijn soort ter wereld. Deze indrukwekkende kathedraal begon als een tempel gebouwd door Goten op de ruïnes van een Romeinse fundering. Het enige teken van deze tempel is te vinden in de vorm van een kleine fontein op de prachtige ‘Binnenplaats van de sinaasappelbomen’ (Patio de los Naranjos). Moorse inwoners van Sevilla veranderden de tempel al snel in een moskee en er zijn nog steeds veel tekenen van de originele versieringen te vinden.

Met de herovering van Sevilla door de christenen in de 11e eeuw, waren er al snel plannen om een ​​van de grootste kathedralen ter wereld te bouwen. De kathedraal van Sevilla wordt zelfs beschouwd als een van de grootste middeleeuwse en gotische bouwwerken die vandaag de dag nog bestaan. Veel elementen van de oorspronkelijke moskee werden in de kathedraal verwerkt, de belangrijkste (en indrukwekkendste) was de Giralda die door de biddende Moren als minaret werd gebruikt. De Giralda werd omgebouwd tot de klokkentoren van de kathedraal en wordt gekenmerkt door een interieur zonder trappen waarvan de top alleen via hellingen kan worden bereikt. De Giralda is bijna 100 meter groot en vanaf dit punt kunnen bezoekers genieten van een fantastisch uitzicht over Sevilla.

De bouw van de kathedraal van Sevilla duurde meer dan vijf lange eeuwen, elke periode omvatte specifieke architecturale ontwerpen en bouwmaterialen. Elementen van de Renaissance-architectuur zijn aanwezig, hoewel vooral de laatgotische en platereske stijlen overheersen. Goud en andere edele metalen zijn in overvloed aanwezig in deze grote kathedraal. Bezoekers zullen onder de indruk zijn van de adembenemende Vlaamse glaswerken van de kathedraal en een bezoek aan het museum van de locatie is een absolute must om interessante religieuze voorwerpen te zien die door de jaren heen in de kathedraal werden gebruikt.

Niet ver van de kathedraal van Sevilla ligt het Reales Alcazares (of Alcazar). Dit indrukwekkende gebouw is ontstaan ​​uit het Moorse paleis van de stad en er is veel Arabisch ontwerp te zien, ondanks het feit dat het grootste deel van het huidige paleis werd gebouwd na de christelijke herovering in 1248. De bouw van dit paleis omvatte ook meer dan 500 jaar en werd beïnvloed door architectonische trends van deze tijdspanne. Als gevolg hiervan is het paleis een interessante mix van Arabische (mudejar) en renaissancestijlen, met zijn fantastische tuinen en een verbluffende mix van ontwerpen.

Andere constructies met bijzonder interessante ontwerpen in Sevilla zijn de arena van de stad genaamd Plaza de Toros de la Real Maestranza met zijn 116 asymmetrische balkons die dateren uit de 18e eeuw. De Franse architecten Bernadet en Steinacher lieten ook hun professionele afdruk achter op Sevilla door de bouw van de beroemde brug van Triana.

Kortom, Bezienswaardigheden Sevilla heeft de architectuur de neiging om haar bezoekers te verblinden door een prachtig ontwerp dat elk tijdperk belichaamt en het verhaal van deze prachtige stad vertelt.