Tibetaanse klankschaal in meditatie

Tibetaanse klankschalen zijn ontstaan ​​in de Himalaya-regio’s van Tibet, Noord-China, India, Bhutan en Nepal. Historici kunnen niet precies vaststellen wanneer klankschalen zijn ontstaan, maar de techniek om vergelijkbare instrumenten te bouwen bestond al 2500 jaar geleden in Azië. Sommige bronnen geloven dat klankschalen 3000 jaar geleden voor het eerst werden gebruikt in India en 1000 jaar geleden in Tibet. Er wordt aangenomen dat de “Bon”-sekte van sjamanen vaak klankschalen gebruikte bij hun rituelen.

Klankschalen bestonden oorspronkelijk uit vijf, zeven of negen verschillende metalen, waaronder goud, zilver, kwik, koper, tin en ijzer. Sommigen geloven ook dat meteoriet werd gebruikt bij het maken van de originele kommen. Maar de meeste schalen zijn gemaakt van vijf metalen of minder.

Tegenwoordig worden klankschalen vaak gemaakt door metaal in een gietvorm te gieten. Deze klankschalen zijn soepeler en zijn over het algemeen gemakkelijker te bespelen. Er zijn ook met de hand gehamerde klankschalen op de markt. Met de hand gehamerde schalen zijn moeilijker te spelen, en hoewel ze vaak als oud of antiek worden beschouwd, zijn er maar weinig. Antieke kommen zijn er nog steeds, maar ze zijn zeer zeldzaam en duur.

Een klankschaal spelen is heel eenvoudig en je kunt de meeste kommen in minder dan vijf minuten spelen. Draai de stok heel langzaam rond de buitenkant van de kom in een gestaag ritme. Het kan zijn dat je een tijdje moet rondcirkelen voordat je echt iets hoort. Je zult een licht gezoem beginnen te horen, en dit gezoem zal toenemen naarmate je de stok rond de kom blijft draaien.

Klankschalen worden vaak gebruikt voor meditatie en je kunt je kom spelen terwijl je zelf mediteert. Je kunt ook iemand anders vragen om de bowl te spelen terwijl je mediteert. Klankschalen worden ook vaak gebruikt in yogalessen. In een yogales zat iemand in de klas om de kom te spelen terwijl de studenten de asana’s doornemen. Dit is een leuke toevoeging aan elke yogales en is rustgevender dan de opgenomen muziek die veel yogalessen gebruiken.

klankschaal kopen zijn heerlijk om buiten te gebruiken en voor jezelf thuis. Ze worden steeds populairder in het westen, samen met yoga en boeddhisme. Als je je klankschaal niet bespeelt, dient deze nog steeds als een prachtige decoratie voor je huis. In Tibet worden klankschalen vaak voor andere doeleinden gebruikt, zoals het aanbieden van klankschalen, maar ook om mee te spelen.