Zoete Aardappel Gnocchi met Zaden

Deze heerlijke kleine dumplings zijn zo licht als een veertje, lekker zoet en past perfect bij een herfst maaltijd. Na het maken van de 4-ingrediënten-gnocchi-deeg, worden ze gebakken in een pan met bruine boter. Gegarneerd met salie en een mix van zaden, 1 knapperig hapje en je bent weg! Er zijn verschillende aardappelrassen die je kan gebruiken. In dit gerecht kiezen we voor zoete aardappelen.

Ingrediënten

Gnocchi

  • 450 gram zoete aardappelen
  • 1,5 kopje bloem
  • 1 groot ei op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 1,5 theelepeltje zout

Saus

  • 3 theelepeltjes Pepita’s
  • 1 theelepeltje sesamzaad
  • 2 theelepeltjes maanzaad
  • zout en vers gemalen peper
  • ongezouten boter
  • handje vol met salieblaadjes. Zijn ze groot? Snij ze doormidden.

Bereiding

  1. Gnocchi: pak een pan en gooi over de aardappelen genoeg koud water. Breng aan de kook totdat je de aardappelen makkelijk kan prikken met een vork. Dit duurt 20-25 minuten. Giet af en laat de aardappelen afkoelen. Haal de schil eraf en snijd ze in 4 stukjes. Laat daarna compleet afkoelen.
  2. Pak een kom en druk daarin de aardappelen aan. Voeg hier bloem, ei en zout aan toe. Kneed/roer rustig totdat er ruw deeg ontstaat. Pas op, niet te lang doorkneden. Plaats het deeg op een bloem bedekte oppervlakte en kneed rustig totdat het deeg 1 algemene kleur krijgt.
  3. Verdeel het deeg in 6 stukjes, rol elk stukje uit tot ong. 8 cm. Snijd ze zijdelings in 3 cm grote kussentjes. Leg deze op een bakplaat die je eerst hebt bestrooid met bloem.
  4. Verhit een pan op middelhoog vuur. Voeg de zaden toe: Pepita’s, sesam en maanzaad. Blijf de pan schudden totdat de zaden beginnen te ‘poppen’ (in ong. 2 min.). Gooi ze daarna op een bord en breng op smaak met peper en zout.
  5. Smelt boter in een pan op middelhoog vuur. Blijf roeren totdat de boter donkergoud bruin is, dit gebeurt in 8-10 minuten. Voeg salieblaadjes toe en kook totdat het een beetje donker is geworden (45 sec.). Haal de pan van het vuur en pak met een vork de salieblaadjes. Leg deze bij de zaden. Laat de boter in de pan.
  6. Kook de gnocchi in een grote pot met genoeg zout & kokend water. Ze zijn klaar wanneer ze naar boven komen drijven (3-4 min). Giet de pan af. Doe de gnocchi bij de pan met bruine boter en zet deze ook op middelhoog vuur. Blijf roeren totdat de gnocchi aan de zijkanten knapperig wordt (3-4 min). Serveer met de zaden en salie.

Tip

Gebruik genoeg bloem bij het uitrollen en het vormen van het deeg. Zo vermijd je dat het deeg aan je handen gaat plakken.

  • Leave a Comment